755 g vann
0,5 dl Appelsinjuice
250 g Byggmel, siktet
1 kg Spelt mel
115 g Spelt sammalt, fin
210 g Spelt grøpp
20 g Salt
50 g Margarin
50 g Gjær
g Sukker

Kaupang Speltbrød

Fremgangsmåte:

Bløtlegg halvparten av vannet, speltgrøpp og spelt sammalt i 1 – 2 timer. Rør resten av vannet og gjær sammen før du tilsetter resten av ingrediensene. Elt deigen forsiktig til den er glatt og smidig. La deigen stå i 20–30 min.

Del så deigen i 3 like deler før deigstykkene rulles ut til brød. Brødene dyppes i spelt sammalt fin og snittes på skrå. La brødene heve i ca. 1–1,5 time. Brødene pensles med vann før de settes inn midt i ovnen på 250°C. Temperaturen senkes så til 220°C. La brødene steke i ca. 35 min.

1 kg Hvetemel
8 dl Temperert vann (ca. 44°C)
400 g Hvetegrøpp
230 g Sammalt hvete fin
100 g Honning
50 g Gjær
40 g Margarin
30 g Salt

Honningbrød

Fremgangsmåte:

Bløtlegg halvparten av vannet og hvetegrøpp i 1–2 timer. Rør resten av vannet og gjær sammen før du tilsetter resten av ingrediensene. Elt deigen godt til den er glatt og smidig, la deigen stå i 20–30 min.

Del så deigen i tre like deler à ca. 890 gram før deigstykkene rulles ut til brød. Brødene dyppes i sammalt fin hvete og snittes på skrå. La brødene heve i ca. 1–1,5 time. Brødene pensles med vann før de settes inn midt i ovnen på 250°C. Temperaturen senkes så til 220°C. La brødene steke i ca. 35 min.

Til 4–6 personer:
1 kg Pastamel
5 stk. Egg
1/2 glass Melk
1 ts Salt

Signora Siras pastadeig

Fremgangsmåte:

Tøm melet i en stor bolle. Lag et senter i melet og ha i egg, melk og salt. Bland godt til deigen er fast. Strø mel på et fast underlag og elt deigen ved stadig å vende motsatte side av deigen mot deg. Bruk håndbaken og elt deigen forsiktig fra deg, drei den en kvart omdreining, og gjenta prosessen flere ganger til deigen er fast, glatt og elastisk – ca. 10 minutter bearbeiding. Del deigen i fire og kjevle hver del så tynn som mulig, helst med tynn kjevle. Hver kjevlet enhet skal være så rektangulær som mulig. La deigen(e) hvile i ca 1 1/2 time.

Brett hver deig fra den smale enden, i ca. 5 cm bredde – fortsett og brett slik at den endelig bredden er 7–8 cm. (Deigen må være såvidt tørr at lagene ikke klistres til hverandre). Begynn i den smale enden og skjær deigen i strimler á 1,5 cm bredde. Deretter foldes strimlene (tagliatelle) ut, og anrettes på et rent, tørt underlag, hvor de ligger i ca. 2 timer til strimlene er tørre.

Pastaen legges i rikelig med kokende vann i 3–4 minutter. Hell pastaen i et dørslag, og rist vannet godt av. Legg pastaen tilbake i kjelen sammen med litt olje. Serveres rykende varm!