Melskolen 

KVELDE MØLLE

LURER DU PÅ 

Klikk på spørsmålet for å se svaret. Om du ikke finner svar her, send en epost til espen @ kveldemolle.no!


  1. Kvelde mølles Mel kan man i hovedsak få kjøpt hos Meny og Spar butikker i Norge. Kiwi selger vårt speltmel og vi finnes i enkelte Coop butikker. I nærområdet Telemark og Vestfold er vi i tillegg å finne hos flere lokale utsalg som f.eks. I låven, Mattorget ved Gjennestad, Gullsmed Moen og Blackbird i Skien. Hvis dere ikke finner vårt mel i dine lokale butikker oppfordrer vi dere å spørre de om de kan ta det inn. De aller fleste butikkene er behjelpelige med dette, og kan ta det inn for dere. Ønsker dere større sekker, ta kontakt med oss for et tilbud.

  2. Kvelde Mølles Florsiktet mel har en lang historie på mølla, og ble lenge bare kalt Kvelde melet og nevnt i flere kokebøker. Grunnen er at dette trolig var et av de aller første steinmalte Tipo 00 mel i Norge. Det betyr at det er et ekstra sterkt mel som gir løft, større fuktopptak og god strekk evne. Siden melet er så utmalt som til 50% av kornet får du et ekstra hvit og samarbeidsvillig mel, som det er lett å lykkes med. Det høye proteininnholdet som er målt opptil 13,7% hjelper ytterligere på å holde på fuktighet i baksten. Du ønsker fukt i baksten for blant annet holde det ferskere lengre. Prøv det til gjærbakst, Pizza, Focaccia, pasta, lefser, søtsurdeigstarter, sauser eller julebakst. Dette melet er det lett å bli glad i.

  3. Det eldste brødet vi har funnet smuler fra er over 14000 år gamle og i starten var det kvinner eller jenter som knuste korn ved å gni kornet mellom to steiner. De kunne få ca. 1-2 kg mel pr dag, og vi har flere kilder på slik kverning. Mange fikk store skader på skjellet og knær ved det ensidige og harde arbeidet. Til tross for dette brukes denne metoden fortsatt flere steder på jorden.

    Etterhvert fikk man steiner som man snurret med en pinne som håndtak. Dette økte effekten nesten 10 gangen. På et tidspunkt gikk kraft over fra hender til kvernkaller når man temmet vann i små bekker. Der de ikke hadde vann brukte man vind til å drive steinmøllene. Steinmøllene ble mange og lå ofte på rekke og rad i bekkene for å nyttiggjøre seg av økt vannmengde når den var der etter f.eks. regn og snøsmelting.

    Steinmøller er altså at man maler korn mellom steiner, og det stod seg lenge frem til valsemøllene kom. En steinmølle som tidligere produserte 175 sekker i døgnet kunne nå produsere 1750 sekker. Med andre ord en dramatisk økning.

    Kvelde Mølle har valgt å fortsette med steinmaling selv om vi forlot bekken i 1916. Da valgte styret for på den tiden å gå over til noe så dristig elektrisitet.

  4. Kvelde Mølle har kun norsk korn i alle sine hvete og rug produkter. Kornet kommer i hovedsakelig fra dyktige bønder i og rundt frodige Lågendalen. De kan derfor bære merker som Nyt Norge og Spesialitet. Vi forsøker også så langt vi kan å ha norsk spelt i våre produkter. Siden vi var tidlig ute med å steinmale urkornet Spelt har vi en stor etterspørsel og det er derfor ikke alltid vi klarer å bare holde oss til Norsk Spelt mel. Spelt blir da importert fra Europa.

  5. Dette er en myte som henger igjen fra gammelt av når man hadde mer skjøre steiner og ikke siktet melet før det ble brukt. Vi bruker støpte steiner og det fineste melet blir siktet igjennom svært fine sikte duker som tar ut alt av større fragmenter.

  6. Vanlig hvetemel som du kjøper som hvetemel i butikken i dag er kvernet ut til 78% av kornet hvorav opptil 20% av kornet kommer fra utlandet. Melet er av gode grunner standardisert slik at man slipper å justere oppskriftene fra gang til gang. Tilslutt tilføres Ascorbinsyre.

    Et Tipo 0 mel har en utmaling på mellom 62 -64% slik at man får et sterkere mel. Vårt Nyt Norge mel og Speltmel er Tipo 0 mel.

    Et Tipo 00 mel blir i dag ofte kalt Pizzamel og har en utmaling på 52 %. Vi har valgt å kalle vårt steinmalte Tipo 00 Mel for florsikt og ikke et Pizzamel som vil ha begrenset dette herlige melet til bare Pizza. Grunnen til at det egner seg til blant annet pizza er at det er et sterkere mel som tåler godt å bli strukket ut. Melet er også godt egnet til Pasta, lefser, gjærbakst og selvsagt Pizza.

    Mer utkvernet mel krever lenger tid i produksjon, og det som blir siktet bort blir brukt til andre melprodukter, som f,eks. kli til knekkebrød.


FILMSNUTTER


1.Kort om Kvelde Mølle

Bli bedre kjent med den lille koselige mølla i frodige Lågendalen.

2. Hvorfor er steinmaling så bra

Hvorfor er det ingen som kaller seg valsemøller lenger? Hva gjør steinmøller med melet? Hvorfor sverger Kvelde Mølle til steinmøller fremdeles? Bygdemøller fra 1000 til 5 på ca. 100 år.

3. Korn og ulike utmalinger

Hva er korn og hva er mel? Hvilket mel passer til hva? Hvordan bruke ulikt mel til et verktøy i baksten?

4. Hva er egentlig hvetemel?

Mel er mye, mye mer en bare mel, og hvorfor lager ikke Kvelde Mølle "vanlig" Hvetemel. Vi har tatt hvetemel lenger og var først i Norge med Nyt Norge merket på Mel.

5. Våre groviser

Bli kjent med Kvelde Mølles Groviser. Vi har mel som du ikke får mange andre steder, og som krever mer av korn og møller.

6. Våre urkornprodukter

Hva er urkorn? Hvorfor må vi ta et skritt tilbake? Hvilke egenskaper har urkorn? Hvordan bake med urkorn, og hvilke løsninger kan Kvelde mølle tilby.