MELSKOLEN

MELSKOLEN

kvelde mølle

Lurer du på

Klikk på spørsmålet for å se svaret. Finner du ikke svaret, send en e‑post til espen @ kveldemolle.no.

Hvor kan jeg få kjøpt Kvelde Mølle mel?
Kvelde mølles mel kan man i hovedsak få kjøpt hos Meny og Spar. Kiwi selger vårt speltmel og vi finnes i enkelte Coop-butikker. I Telemark og Vestfold er vi også hos lokale utsalg som I Låven, Mattorget ved Gjennestad, Gullsmed Moen og Blackbird i Skien. Foreslå gjerne i butikken at de tar inn melet. Ønsker dere større sekker, ta kontakt for tilbud.
Hvorfor skal jeg bruke Kvelde Mølle Florsiktet hvetemel?
Florsiktet har lang historie hos oss og ble ofte kalt Kvelde-melet – et av de første steinmalte Tipo 00 i Norge. Det gir sterk deig med godt løft og strekk, er lyst og samarbeidsvillig, og har høyt proteininnhold (opptil 13,7%). Passer til gjærbakst, pizza, focaccia, pasta, lefser, sauser og julebakst.
Hva er en steinmølle?
Korn har blitt malt mellom steiner i tusenvis av år – fra håndkverner til vann- og vinddrevne møller. Valsemøller økte kapasiteten dramatisk, men vi har valgt å fortsette med steinmaling. Kvelde Mølle gikk over til elektrisk drift i 1916 og steinmaler fortsatt.
Er det kun norsk korn i Kvelde Mølle mel?
Ja, alt hvete- og rugmel er norsk – hovedsakelig fra bønder i og rundt Lågendalen, og kan bære Nyt Norge og Spesialitet. Vi forsøker også å bruke norsk spelt, men importerer ved behov for å dekke etterspørselen.
Må vi passe tennene ved steinmalt mel?
Nei, det er en gammel myte. Vi bruker støpte steiner og sikteduker som tar ut større fragmenter. Det er trygt.
Hva er Tipo 0 og Tipo 00 mel?
Vanlig butikkhvetemel er malt til ca. 78% (ofte med importandel) og standardiseres. Tipo 0 (vårt Nyt Norge og Spelt) har utmaling ca. 62–64% og gir sterkere mel. Tipo 00 (vårt Florsiktet) er ca. 52% – svært strekkvillig og egnet til pizza, pasta, lefser og gjærbakst.

Filmsnutter

1. Kort om Kvelde Mølle
Bli bedre kjent med den lille koselige mølla i frodige Lågendalen.
2. Hvorfor er steinmaling bra
Hvorfor ikke valsemøller? Hva gjør steinmøller med melet?
3. Korn og ulike utmalinger
Hva er korn og mel? Hvilket mel passer til hva?
4. Hva er egentlig hvetemel?
Mel er mye mer enn bare mel – og hvorfor lager ikke vi 'vanlig' hvetemel?
5. Våre groviser
Bli kjent med Kvelde Mølles groviser og hva de krever av korn og møller.
6. Våre urkornprodukter
Hva er urkorn, og hvordan bake med det?